ARNAUT PODUČAVA VLASTI U RS-u: Ustav BiH ne poznaje prenos nadležnosti sa države na entitete

Ukoliko dogovor o formiranju Vijeća ministara BiH ne bude postignut do 5. septembra, kako je to predviđeno sporazumom koji je potpisao sa liderima SDA Bakirom Izetbegovićem i HDZ-a BiH Draganom Čovićem, srpski član Predsjedništva BiH i predsjednik SNSD-a Milorad Dodik najavio niz poteza, poput povlačenja saglasnosti na sporazume o OS BiH i UIO BiH, te preispitivanje nadležnosti koje su sa entiteta prenesene na državu.

Poslanik SBB-a u Parlamentu BiH Damir Arnaut u razgovoru za Vijesti.ba osvrnuo se sa pravnog i političkog aspekta na Dodikove najave. Vjeruje li da će ih prvi čovjek SNSD-a zaista i realizovati?

“Ustav BiH poznaje prenos nadležnosti sa entiteta na državu, ali ne i obrnuto. Da bi se već prenijete nadležnosti vratile na entitete, doslovno bi bilo neophodno mijenjati Ustav. To je pravni dio”, pojašnjava naš sagovornik.

Što se tiče političkog aspekta, nejasan mu je, kako kaže, Dodikov “tamo-‘vamo” pristup.

“Sve nadležnosti su na državu prenesene SNSD-ovim glasovima, a ta stranka je – od Radmanovića, preko Ane Trišić-Babić, do Radojičića – dala i ogroman doprinos na našem NATO putu. Sjetite se da je Svenu Alkalaju suđeno jer je Trišić-Babić godinama uzimala ogromne komisijske naknade upravo u sklopu Komisije za NATO integracije”, podsjeća Arnaut.

Slični članci

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije izdvojeno.ba.