ARNAUT I PIVIĆ DEMANTOVALI GRUBEŠU: Hajmo onda ministre pravde da odluku u slučaju Ljubić implementiramo po istom modelu ‘9. januar’

To je isti onaj ministar pravde (sa lijevom diplomom nekog nazovi fakulteta iz Hrvatske) koji je poslao hercegovačkog ratnog zločinca da služi kaznu u Hrvatskoj, a ovi ga isti dan pustili na slobodu. Što je osudio i haški tužilac Bramerz, ali nikom ništa. Nas više zaprepašćuje što niko od bošnjačkih političara nije podigao kaznenu prijavu protiv Grubeša zbog ovoga. Zato i rade što hoće jer ih niko ne sankcioniše

Ministar pravde Bosne i Hercegovine Josip Grubeša rekao je u pisanoj izjavi za medije da je obilježavanje 9. januara kao Dana Republike Srpske, na kojoj je prisustvovao i on kao član delegacije HDZ-a BiH, potpuno legalno te da su mediji javnost doveli u zabludu ističući da se radi o proslavi praznika kojeg je Ustavni sud BiH prethodno proglasio protivustavnim.

„Neistina se često ističe i koristi za verbalni atak na Republiku Srpsku, kada se poziva na odluku Ustavnog suda BiH i govori kako je taj sud 9. januar proglasio kao neustavan dan za praznik. Dužan sam javnost upoznati kako Ustavni sud BiH nije odlučio da je 9. januar neustavan kao takav, nego da su protuustavne neke odredbe iz Zakona o Praznicima RS-a, a konkretno se odnosi na dio koji se tiče krsne slave i vjerskog obilježavanja Dana Republike Srpske. Treba istaknuti činjenicu da su u Republici Srpskoj odmah proveli tu odluku Suda i u parlamentarnoj proceduri je usvojen zakon bez spornih odredbi. Kao dan Republike Srpske utvrđen je isti dan, 9. januar“, izjavio je Grubeša.

Pravnik i državni zastupnik u Parlamentu BiH Damir Arnaut izjavio je da Grubeša ne govori isitnu. To što je NSRS usvojio izmjene zakona, a zadržao 9. januar kao praznik je čisti formalizam, a praznik ostaje suštinski neustavan, ocijenio je Arnaut u razgovoru za Patriju.

„Ako Grubeša voli tako da se igra, hajde onda da usvojimo izmjene Izbornog zakona tako što ćemo prepisati odredbe koje je Ustavni sud proglasio neustavnim i da na taj način formalno “implementiramo” odluku u slučaju Ljubić, a da suštinu vratimo na staro stanje, odnosno popis iz 1991“, komentarisao je Arnaut. Citirao je dio iz odluke Ustavog suda BiH u slučaju „9. januar.“

“Stoga, Ustavni sud smatra da izbor 9. januara kao datum obilježavanja praznika Dan Republike nema simboliku kolektivnog zajedničkog sjećanja koje može doprinijeti jačanju kolektivnog identiteta kao vrijednostima koje imaju poseban značaj u multietničkom društvu koje se zasniva na uvažavanju i poštivanju različitosti kao osnovnih vrijednosti modernog demokratskog društva. U tom smislu, izbor 9. januara za obilježavanje Dana Republike kao jednog od praznika entiteta koji predstavlja ustavnu kategoriju i kao takav mora predstavljati i sve građane Republike Srpske kojima i sam Ustav Republike Srpske priznaje jednaka prava nije u skladu s ustavnom obavezom o nediskriminaciji u smislu prava grupa, jer uspostavlja povlašteni položaj samo jednog, srpskog naroda, čiji su predstavnici 9. januara 1992. godine, bez učešća predstavnika Bošnjaka, Hrvata i Ostalih, donijeli Deklaraciju o proglašenju Republike srpskog naroda Bosne i Hercegovine, koja predstavlja jednostrani akt. Kao takav, prema mišljenju Ustavnog suda, te prema stavu Venecijanske komisije, ne može se smatrati saglasnim s osnovnim vrijednostima izjavljenim u Ustavu Republike Srpske, tj. s poštovanjem ljudskog dostojanstva, slobode i jednakosti, nacionalne ravnopravnosti, s demokratskim institucijama, vladavinom prava, socijalnom pravdom, pluralističkim društvom, garantiranjem i zaštitom ljudskih sloboda i prava, kao i prava manjinskih grupa u skladu s međunarodnim standardima, zabranom diskriminacije.”

„Ovo što HDZ radi je štetno po sve Hrvate osim uskog kruga oko Čovića. Ne čudi što su im leđa sada okrenuli branitelji Posavine, pozicija, opozicija, te cjelokupna Hrvatska javnost jer dok Čović doslovno servisira Dodika ne čini ništa da zaustavi diskriminaciju koju Hrvati trpe u Sarajevu, već samo sanja da bude Dodik na nekih “svojih” 15% teritorije“, zaključio je Arnaut.

I zamjenik ministra Pivić tvrdi da Grubeša pojma nema o pravu

Zamjenik ministra pravde Bosne i Hercegovine Nezir Pivić u reakciji na izjave ministra Josipa Grubeše u vezi s obilježavanjem Dana Republike Srpske je kazao da su njegove izjave pravno neutemeljene i pogrešno argumentirane.

Slični članci

Pivić je na početku razgovora kazao da Grubeša, koji je član delegacije HDZ-a, povodom prisustva obilježavanju neustavnog praznika Dana Republike Srpske nastoji opravdati svoje prisustvo u Banjoj Luci, ali da mu to ne daje za pravo da iznošenjem ličnih i potpuno pogrešnih stavova pokušava legitimizirati to na općoj razini.

“Apsoluno se ne slažem s izjavom ministra Grubeše da je Ustavni sud Bosne i Hercegovine proglasio neustavnim samo odredbe Zakona o praznicima RS-a koji se tiču samo vjerskog obilježavanja Dana RS 9. januara, jer upravo u Odluci Ustavnog suda je navedeno da ‘obilježavanje 9. januara nema simboliku kolektivnog zajedničkog sjećanja koje može doprinijeti jačanju koletivnog identiteta, kao vrijednosti koje imaju poseban značaj u multietničkom društvu koje se temelji na uvažavanju i poštivanju različitosti kao temeljnih vrijednosti modernog demokratskog društva'”, kazao je Pivić.

Dodao je da je izbor 9. januara za obilježavanje Dana Republike Srpske inspirisan održavanjem Skupštine srpskog naroda bez učešća predstavnika bilo kojeg drugog naroda, kada je donesena Deklaracija o proglašenju Republike Srpske, kao jednostrana izjava političke volje samo jednog – srpskog naroda, uvod u ratna dešavanja, jasno je zbog čega Bošnjaci i drugi narodi imaju otpor prema tom datumu.

“Praznik treba da predstavlja sve građane RS, jer Ustav RS-a svim građanima daje jednaka prava. Praznik treba da bude saglasan sa osnovnim vrijednostima propisanim u Ustavu, poštovanju ljudskih prava, sloboda, jednakosti, ravnopravnosti, vladavini prava i tako dalje. RS treba da se, kao entitet, zalaže za vladavinu prava, jer je na to obavezan, a time i na dosljedno provođenje odluka Ustavnog suda Bosne i Hercegovine, a ne da se bira ono što će se provesti, odnosno, ono što odgovara institucijama RS-a”, dodao je Pivić.

Smatra da su sporne odredbe Zakona o praznicima RS-a i dalje neustavne bez obzira na njihov sekularni karakter, u smislu izostavljanja vjerske komponente obilježavanja. Upravno stav Venecijanske komisije i Ustavnog suda se ogleda u tome da neustavnost nije bila samo u vjerskoj komponenti tog dana, nego da taj dan vrijeđa i ponižava sve druge narode, kao i pripadnike srpskog naroda koji se ne slažu i odbacuju postupanja RS -a koja su uslijedila nakon proglašenja RS-a 9. januara.

“Dakle, donošenje Zakona o praznicima u kojem je izostavljena vjerska komponenta, ali je ostavljeno obilježavanje 9. januara, kao Dana RS, je izigravanje prava i prevara, što je jasno svakom dobronamjernom, običnom čovjeku. Tim prije čudi da ovo nije jasno državnom ministru pravde, koji bi po svojoj funkciji morao biti među prvim zaštitnicima ustavnosti i zakonitosti. Ministar Grubeša je u nekoliko navrata pokazao nedosljednost kada je riječ o međusobnom uvažavanju. Uprkos njegovoj funkciji, državnog ministra pravde, Grubeša pokazuje potpuno nepoznavanje, pa često i grubo kršenje zakonodavstva Bosne i Hercegovine, da bi njegove izjave imale bilo kakvu težinu i značenje”, pojašnjava naš sagovornik.

Na kraju je kazao da se uprkos svim pokušajima prisustvo delegacije HDZ-a, pa i u sklopu toga i ministra pravde Grubeše, obilježavanju neustavnog Dana RS, ničim ne može opravdati.

“Sasvim je sigurno da će u najskorije vrijeme princip ‘Nepoznavanje prava škodi’ (Ignorantia iuris nocet) doći do izražaja”, zaključio je zamjenik ministra pravde BiH Nezir Pivić.

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije izdvojeno.ba.