APEL SAOBRAĆAJNIH STRUČNJAKA: Iako smo dobili novce, jedina smo zemlja u Evropi koja još nema bazu podataka o nezgodama

Udruženje inženjera saobraćaja i komunikacija BiH (UISK BiH) uputilo je otvoreno pismo za spas života svih građana u BiH u kontekstu sigurnosti saobraćaja na putevima:

“Obraćamo se bh. javnosti po pitanju sigurnosti saobraćaja na putevima u Bosni i Hercegovini, s ciljem izražavanja našeg nezadovoljstva odnosom prema ovom problemu. Stanje sigurnosti saobraćaja na putevima u BiH je katastrofalno, o čemu svjedoče pokazatelji od oko 300 poginulih osoba godišnje na putevima u BiH, dok saobraćajne nezgode koštaju naše društvo na godišnjem nivou preko 550 miliona eura. Bh. građani iz dana u dan, broje žrtve u saobraćaju, naše sugrađane, prijatelje, članove porodica, čekamo i nadamo se nekim značajnijim aktivnostima, koje će nas spasiti ovog evidentno velikog problema. U toj nadi i čekanju, smatramo da se ovaj problem sigurnosti saobraćaja na putevima u BiH mora rješavati sistemski na najvećem odnosno državnom nivou u suradnji i koordinaciji sa entitetima i nižim ustrojima države BiH, a ni u kojem slučaju obratno.

U pismu postavljaju pitanja nadležnima zašto BiH još uvijek nema Vijeće za sigurnost saobraćaja BiH (zakonska obaveza po Zakonu o osnovama sigurnosti saobraćaja na putevima u BiH, Član 251., iz 2007. godine), Strategiju sigurnosti saobraćaja na putevima u BiH (zakonska obaveza po Zakonu o osnovama sigurnosti saobraćaja na putevima u BiH, Član 251a, iz 2007. godine), Akcioni plan za provođenje Strategije sigurnosti saobraćaja na putevima u BiH sa definisanim ciljevima, nosiocima aktivnosti, njihovim obavezama i odgovornostima, mjerama i vremenskim okvirima za poboljšanje stanja sigurnosti saobraćaja na putevima BiH (zakonska obaveza po Zakonu o osnovama sigurnosti saobraćaja na putevima u BiH, Član 251a, iz 2007. godine), UN Dekadu sigurnosti u saobraćaju 2010.-2020., koja je bila obaveza svih zemalja članica UN-a da je sprovedu, a jedino Bosna i Hercegovina nije ništa sprovela od obaveze kao članica UN-a.

Slični članci

Stručnjaci navode da BiH nema ni bazu podataka o saobraćajnim nezgodama BiH i jedina smo zemlja u Evropi i šire koja nema podatke o saobraćajnim nezgodama, što je preduslov za analizu
uzroka saobraćajnih nezgoda. Podsjećaju da je BiH dva puta dobijala novac od međunarodnih institucija, ali da baza nije proradila zbog loše izvedbe autora baze i podjele na entitete, kantone itd.

Na formiranje temeljne osnove institucionalnog i administrativnog okvira (Vijeće, Strategija, Akcioni plan, Baze SN, UN dekade, EU strategije) koji su preduslov za sistemsko upravljanje sigurnošću saobraćaja na putevima u BiH, čekamo već 12 godina.

“Pitamo se, koliko još trebamo čekati da se uopšte započne proces sistemskog upravljanja i ozbiljnijeg djelovanja na problematici sigurnosti saobraćaja na putevima u BiH. I dok još uvijek čekamo poteze nadležnih, nastavljamo da brojimo žrtve, kojima se nažalost bavimo samo kroz statistiku i dnevno izvještavanje događaja putem medija i da nažalost pogibije nisu više vijest, nego su vijest neka materijalna dobra, a ne ljudski život. Nadamo se da će konačno savjest i moralna odgovornost nadležnih proraditi jer 300 poginulih osoba godišnje nije samo statistički podatak. Svaka od tih osoba ime svoje ime i prezime, porodicu i prijatelje. Nažalost u toj crnoj statistici sutra može biti naše ime ili ime naših najbližih. Molimo vas, upozoravamo vas, Vijeće Ministara (Ministarstvo transporta i komunikacija BiH), da ste moralno, zakonski odgovorni da uradite mnogo više i da ne pokrećete samo, već i da završavate procese na polju sigurnosti u saobraćaju jer time vrednujete život, što je obaveza sviju nas, ma gdje god bili i kako se god se zvali”, navodi se u pismu.

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije izdvojeno.ba.