ANIS AJDINOVIĆ, DIREKTOR FEDERALNE INSPEKCIJE: Pojačanim nadzorom protiv sive ekonomije

U osvrtu na rezultate pojačanih inspekcijskih nadzora, direktor Federalne uprave za inspekcijske poslove (FUIP) Anis Ajdinović podsjetio je da inspekcija svake godine provodi pojačane nadzore u okviru kojih federalni inspektori, u saradnji s kantonalnim upravama za inspekcijske poslove, kontinuirano i intenzivno kontrolišu privredne subjekte na teritoriji FBiH.

Slični članci

Kako je kazao, ovakav vid nazora iz godine u godinu daje pozitivne efekte u smislu povećanja stepena poštivanja relevantnih propisa privrednih subjekata i održavanja propisima uređenog stanja, što je i suština djelovanja inspekcijskih organa.

Akcenat pojačanih inspekcijskih nadzora je na borbi protiv sive ekonomije, a inspekcijski nadzori vrše se u oblastima trgovine, turizma, rada, poljoprivrede, zdravstva, urbanizma i ekologije, saobraćaja, šumarstva, voda, veterinarstva, rudarstva, te termo i elektroenergetike.

Aktivnosti se vrše putem zajedničkih multidisciplinarnih timova, u saradnji s kantonalnim tržišnim inspektorima rada, a specifičnost ovih aktivnosti, između ostalog, je i da se inspekcijski nadzori vrše u neradne dane i sate.

“Zahvaljujući pristupu bazi podataka registrovanih zaposlenika Federalne porezne uprave, federalni inspektori sada imaju mogućnost da na mjesta događaja legitimišu sve osobe koje zateknu kod kontrolisanog poslodavca, te na taj način detektuju rad na crno, ukoliko osobe zatečene na radu nisu prijavljene. Fokus federalnih inspektora je, između ostalog, i na provođenju Zakona o fiskalnim sistemima, Zakona o unutrašnjoj trgovini i drugih zakona koji se tiču trgovačko-ugostiteljske djelatnosti. Osim značajnih kvantitativnih rezultata, ovakav vid inspekcijskih nadzora se pokazao uspješnim i s aspekta preventivnog djelovanja na privredne subjekte koji pojačavaju disciplinu poslovanja kako bi izbjegli kažnjavanje, kao i s aspekta unaprjeđenja saradnje s građanima, kojima ovom prilikom zahvaljujemo za saradnju”, rekao je direktor Ajdinović.

Od početka prvog ciklusa pojačanih inspekcijskih nadzora, od 18. marta do 6. juna 2019. godine, inspekcijski nadzori su vršeni u svih deset kantona u FBiH, a ostvareni su sljedeći rezultati:

– Izvršena su 3.517 inspekcijska nadzora i 87 kontrolnih nadzora; sačinjena su 3.517 zapisnika;

– utvrđeno je 2.185 prekršaja, što podrazumijeva izdavanje 2.185 prekršajnih naloga s ukupnim finansijskim efektom u iznosu od 3.069.152,00 KM;

– utvrđen je iznos za naplatu od ukupno 1.511.993,72 KM na ime naknada za vode, šume, ceste i zrak;

– izrečeno je 599 upravnih mjera, od kojih se 131 odnosi na mjere privremene zabrane rada (89 rješenja o zabrani rada fizičkom licu zbog neposjedovanja sanitarne knjižice, 32 rješenja o zabrani prometovanja sadnog materijala, dva rješenja o zabrani rada ugostiteljskom objektu, jedno rješenje o zabrani prometovanja namirnicama, jedno rješenje o privremenoj zabrani izvođenja građevinskih radova, jedno rješenje o zabrani prometovanja građevinskih proizvoda, 3 rješenja o zabrani rada ćumurane – žežnice i 1 rješenje o isključenju autobusa iz saobraćaja zbog tehničke neispravnosti);

– od 1.120 kontrolisanih privrednih subjekata u pogledu primjene Zakona o fiskalnim sistemima, konstatovano je da tri subjekta nadzora ne posjeduju fiskalni uređaj te da 156 subjekata nije izdavalo fiskalne račune za prodate robe i izvršene usluge.

Iz federalne inspekcije pozivaju sve privredne subjekte nadzora u Federaciji BiH da preispitaju svoje poslovanje i blagovremeno ga uvedu u zakonske okvire, a kako ne bi bili predmet represivnih inspekcijskih mjera, odnosno finansijskog sankcionisanja.

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije izdvojeno.ba.