AMERIKANCI UPOZORILI BH TELECOM: BiH pod neprincipjelnim pritiskom EU i SAD zbog saradnje s kineskim investitorima

Nakon što se BH Telecom odlučio za Huawei 4G mrežu, dobio je poziv iz američke ambasade sa upozorenjem da to “nije pametan potez”. A kad Hrvatska daje evropske novce za gradnju Pelješkog mosta, to može. Jedino je bitno zaustaviti svaki razvojni projekat BiH

Čelni čovjek Energetske zajednice Janez Kopač ponovo je u srijedu upozorio vlasti u Bosni Hercegovini kako ne bi smjele dopustiti provedbu projekta gradnje novog bloka termoelektrane u Tuzli pod uvjetima koje pokušava nametnuti Kina tražeći državna jamstva BiH za svoje kreditiranje.

Kopač, koji obnaša dužnost ravnatelja tajništva Energetske zajednice, kazao je novinarima u Sarajevu kako bi realizacija ovog projekta morala uslijediti sukladno pravilima Evropske unije koja reguliraju što i koliko država može uraditi u ovakvim slučajevima kako bi se izbjegla situacija subvencioniranja u kojoj ona praktično pomaže investitora koji opet na tome zarađuje.

“Energetskoj zajednici ne smeta što to kreditira kineska banka niti što se ulaže u ugljen, iako nismo baš sretni zbog toga, no mi inzistiramo da se poštuju propisi Evropske unije u odnosu na državnu pomoć, a to su ujedno i propisi Bosne i Hercegovine”, kazao je Kopač.

Njegovo upozorenje uslijedilo je samo dan prije sjednice Zastupničkog doma parlamenta Federacije BiH, koji bi u četvrtak trebao odlučivati o tome hoće li taj entitet biti jamac za cjelokupni iznos kredita kojega je kineska državna Exim banka ponudila za financiranje gradnje novog termo bloka u Tuzli.

Riječ je o projektu koji je vrijedan gotovo milijardu i pol konvertibilnih maraka odnosno oko 767 milijuna eura.

Prema pravilima koje propisuje zakonodavstvo EU državna jamstva za kredite dopuštena su najviše od 80 posto njihova iznosa.

Kinezi od BiH, odnosno od vlasti u Federaciji BiH, pak traže da oni preuzmu obvezu vraćanja cjelokupnog kredita ukoliko iz nekog razloga Elektroprivreda BiH kao investitor to ne bi bila u stanju. Također traže državna jamstva za pokrivanje svih drugih eventualnih troškova vezanih za provedbu ovog projekta a pritom nigdje nije jasno definirano kakvi i koliki bi ti troškovi mogli biti.

Hahn smatra da je EU precijenila ruski, a podcijenila kineski utjecaj na Balkanu

Kopačevo očitovanje uslijedilo je neposredno nakon što je europski povjerenik za politiku susjedstva i pregovore o proširenju Johannes Hahn upozorio kako su u EU generalno zabrinuti financijskim prodorom Kine na područje Balkana, uz ocjenu kako iza toga stoji jasna politička strategija.

“Kina nikada ne vodi računa o tome kako i je li neka zemlja sposobna platiti svoje zajmove. I ako ne mogu platiti, postoji određeni pritisak da se stvari prebace u njihovo vlasništvo”, kazao je Hahn u intervju za internetsko izdanje Financial Timesa.

Hahn je kazao kako je EU u svojim analizama očevidno “precijenila utjecaj Rusije, a potcijenila utjecaj Kine” u Evropi, a područje Balkana po njegovu je sudu vrlo dobar primjer za to.

Slični članci

U sve je uključio i Hrvatsku, ponovivši svoju raniju izjavu kako nije sretan zbog činjenice da se novcima iz evropskih fondova financira 80 posto troškova gradnje Pelješkog mosta, a taj novac ide u džepove Kineza koji, po svemu sudeći, dobivaju subvencije kod kuće.

Financial Times je podsjetio kako Kina proteklih godina pojačava tempo svojih investicija na Balkanu, posebice gurajući to kroz format 16+1, koji uključuje 11 država-članica Unije te Srbiju, BiH, Albaniju, Crnu Goru i Sjevernu Makedoniju.

List navodi kako je više od polovice od 9,4 milijardi dolara uloženih u svih 16 zemalja 2016. i 2017. otišlo je u pet država koje nisu članice EU, a te je podatke prikupio Centar za strateške i međunarodne studije pri Sveučilištu Georgetown u Washingtonu.

Prema analizama na koje aludira Hahn, balkanske su se države polakomile za kineskim zajmovima i investicijama u infrastrukturu koji se dodjeljuju uz manje nadzora, jer Evropska komisija daje puno veću pozornost pitanjima poput transparentsnoti  javnih nabavki, konkurencije i ekoloških standarda.

Primjer za to je izgradnja zgradnje autoceste Bar-Boljari u Crnoj Gori, koje također financira Kina i koji je podigao crnogorski javni dug zemlje na 80 posto BDP-a, a istodobno su podignuti porezi i uvedeno djelimično zamrzavanje plaća javnih službenika.

Energetska zajednica, koja okuplja države članice EU i one koje to nisu, kao i potencijalne kandidatkinje, formirana je s ciljem da se energetske politike zemalja Evrope koje nisu članice EU usklade s evropskim direktivama, smjernicama i politikom.

Hrvatski Ericsson Nikola Tesla tužio BH Telecom

Najveći telekom operater u Bosni i Hercegovini „BH Telecom“ dodijelio je posao uvođenja 4G mreže kineskom konzorciju „Huawei“. Jedan od najvećih ugovora koje “BH Telecom” potpisuje u historiji vrijedan je više od 55 miliona maraka.

Posao uvođenja LTE pristupne mreže nove generacije dodijeljen je kineskom konzorciju dvije kompanije Huawei Technologies d.o.o. Banja Luka i Huawei International Co. i to nakon pregovaračkog postupka sa više pozvanih ponuđača. Sjedište ovog kineskog giganta za regiju je u Beogradu, a riječ je o najbrže rastućoj telekomunikacijskoj kompaniji na svijetu. „Huawei“ se natječe sa svjetskim gigantima „Apple“ ili „Samsung“, dok ga pojedine zapadne vlade poput SAD optužuju da koristi državne subvencije i narušava pravila konkurentnosti.

Međutim, Općinskom sudu u Sarajevu upućen je zahtjev za određivanje privremene mjere osiguranja i spriječavanja potpisivanja ugovora i to od strane grupe ponuđača „Ericsson Nikola Tesla“ koji smatraju da je tokom procesa izbora ponude prekršen zakon. Uputili su visinu odštetnog zahtjeva za nevjerovatnih 56.546.122 KM. Optužuju upravu bh. kompanije da je nezakonito vodila postupak „jednostrano i samovoljno“ mijenjajući ključne kriterije. Uputili su i prigovori i žalbu tokom postupka, ali su oni odbijeni.

 

 

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije izdvojeno.ba.