ALUMINIJ JUTROS: Sablasni prizori iz nekadašnjeg hercegovačkog giganta, da li je sljedeći HT Mostar

Građani se plaše da je sljedeći na redu za gašenje HT Mostar. HDZ BiH je uništio sve što vrijedi u ovom gradu, oduzeo je ovom narodu dostojanstvo. Samo mali broj radnika došao na posao

Četiri minute iza ponoći, posrnula mostarska kompanija Aluminij isključena je u srijedu s napajanja električne energije i nastao je potpuni mrak čime je označen njezin kraj, a s ovakvim nekontroliranim gašenjem značajan dio pogona Elektrolize bit će zauvijek izgubljen za mogućnost eventualne obnove rada.

Ispražnjeni su pogoni u Ljevaonici i Anodama, dok to nije bilo moguće učiniti u pogonima Elektrolize.

Slični članci

Zbog složenosti tehnološkog postupka gašenja elektrolitičnih ćelija u kojima se tali metal aluminija iz rude glinice trebala su dva mjeseca i 25 miliona eura za gašenje. Radnici iz ove kompanije upozorili su kako će se nakon dva i pol sata metal u ćelijama potpuno smrznuti i proizvodnju više nikada neće biti moguće pokrenuti.

Aluminij je najveća kompanija u Hercegovini i zapošljavao je oko 900 radnika, kompanija je imala godišnji promet od 320 miliona maraka, oko 20 posto kapaciteta Luke Ploče je bilo vezano uz ovu kompaniju. Ova je kompanija osnovana 1981. godine, a prekinula je proizvodnju ratne 1992. godine, da bi bila obnovljena uz pomoć hrvatske Vlade 1997. godine.

Predsjednik Nezavisnog sindikata zaposlenika “Aluminija” Romeo Biokšić izjavio je u srijedu ujutro, nekoliko sati nakon što je Aluminij d.d. Mostar iskopčan s visokonaponske mreže, kako smatra da je to kraj za ovu mostarsku tvornicu.

”Tu sam 21 godinu i sve do sada sam imao neku dozu optimizma, ali nakon ovog sinoćnjeg događaja, smatram da je ovo kraj za Aluminij”, kazao je Biokšić za Fenu. Dodao je kako je jedan mali broj radnika neproizvodnog sektora jutros stigao na posao te da će kasnije održati i sastanak.

”U 11 sati će biti održan sindikalni i sastanak s Upravom Društva i nakon toga ćemo znati što i kako dalje”, potvrdio je Biokšić te naveo kako predstavnike Sindikata Aluminija do sada nitko nije kontaktirao. Četiri minute iza ponoći Aluminij d.d. Mostar iskopčan je s visokonaponske mreže. Tako se ostvario najcrnji scenarij na koji su proteklih dana upozoravali radnici Aluminija.

Okupljeni u utorak u večernjim satima radnici su u krugu tvornice čekali najavljeno gašenje struje ovom hercegovačkom gigantu.  Miro Zelenika, koji u Aluminiju radi od 1982. godine rekao je kako situacija nikada nije bila gora.

”Ovakva situacija nije nikad bila, voda ne da je došla do grla, nego je prešla preko glave. Nemamo nikakvih naznaka da će se bilo što riješiti. Od našeg predsjednika smo čak čuli riječi da je njemu žao nas radnika, ali da je takva sudbina, što je jako tužno”, rekao je Zelenika za Bljesak.info. Dodao je kako će se posljedice gašenja Aluminija itekako osjetiti. ”Problem će to biti za cijelu Hercegovinu. To je 900 radnika, a uz nas i po još troje članova obitelji. Ovo će osjetiti i proračun, i umirovljenici i policajci koji su na nas danas digli ruku”, rekao je ranije Zelenika.

Pogledajte kako izgleda jutro poslije u Aluminiju:

Embedded video

jutro nakon što je ugašen hercegovački div

Na redu je HT Mostar

”Mi nismo ni svjesni koje će posljedice na društvo imati uništavanje mostarskog giganta. Zato ovo nije propast ovog poduzeća, nego propast politike koju vodimo i koja nas vodi posljednjih dva desetljeća”, navodi mostarski odbor Hrvatske republikanske stranke dodajući kako noćas u 00:04 nije ugašen Aluminij, nego Mostar. ”Ne postoji građanin Mostara koji nije bio povezan s Aluminijskim kombinatom, izravno ili neizravno, gigantom koji je bio srce i duša Mostara i Hercegovine.

Današnji dan, 10.7.2019.g., ostat će upisan kao dan kada je ugašen istinski simbol Mostara, kada je prerezana naša žila kucavica. Ono sto nisu uspjeli agresori od 1990-1995, uspjeli su tzv. “Hrvati”, koji to nikada nisu bili. Nije ovo prvi, a ni posljednji gigant u Mostaru koji se gasi. SOKO, Hotel Ero, Žitopromet, Aluminijski kombinat…na redu je HT Mostar. HDZ BiH je uništio sve što vrijedi u ovom gradu, oduzeo je ovom narodu dostojanstvo. Izborni rezultati to ne pokazuju i to dovoljno govori o nama samima. Palili smo svijeće zbog Komšića, mimohodali gradom „RIP Democracy“, gdje je sada stranačka omladina i rodbina sa natpisima „RIP Hrvati u BiH“?”, navodi se u priopćenju. Dodaje se kako je danas dan žalosti ”za onima koji će biti primorani spremati kofere, pozdravljati se s prijateljima, kumovima, rodbinom, dan žalosti za one koji objašnjavaju djeci da moraju otići”.

”Dan žalosti za one koji su sinoć do kasnih doba čekali u poduzeću nadu kako se Aluminij neće ugasiti, a onda u suzama i bijesu dočekali ni u snu neočekivano. Dočekaše kako se uistinu u Mostaru ostvaruju snovi, ali oni najgori. Dođite sada premijeru i gradonačelniče u svojim vozilima od 150.000 KM i skupim odijelima i košuljama, pa recite djelatnicima koji danas ručno popisuju imovinu u Aluminiju (što se ni u ratu nije dogodilo) kako bi se spasilo što se spasiti da i recite im kako ‘mislite da se neće Aluminij ugasiti’. Povedite i svoga šefa Dragana sa sobom, koji je jučer onako usput rekao kako je blizu na ulicu otjeranim radnicima, kako im je blizu u Bihaću, ali eto, ovo je ipak ‘zakon tržišta’.

Zakon tržišta koji vrijedi za Aluminijski, ali ne vrijedi za rudnike po Bosni u što se godinama utrošilo milijarde naših novaca ili Blok 7, u većoj vrijednosti nego kompletan proračun Federacije, za kojeg su uredno digli ruku ‘bez izbornog zakona’. Povedite i ministricu Jelku Miličević i druge ministre iz Vlade Federacije, u kojoj tobože ne sudjelujemo bez izbornog zakona, a koji su uredno bili s druge strane u pregovorima za predstavnicima Aluminija. Zaboravili negdje na Bradini tko ih je izabrao i koga predstavljaju. Hvala vam dobročinitelji! Uspjeli ste u onome što nije uspjelo ni agresorima. Aluminij je riješen, hajdemo sljedeći neka se pripremi!”, navodi mostarski ogranak HRS-a. Bljesak.info

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije izdvojeno.ba.