AFRIČKI KUP NACIJA 2019.: Egipat umjesto Kameruna domaćin

Domaćinstvo je u septembru 2014. godine dodijeljeno Kamerunu, ali je, zbog nestabilne političke situacije i nezavršenih stadiona u toj zemlji, CAF odlučio organizaciju turnira dodijeliti Egiptu

Afrička nogometna konfederacija (CAF) dodijelila je Egiptu domaćinstvo Afričkog kupa nacija u 2019. godini, javlja Anadolu Agency.

Inače, domaćinstvo je u septembru 2014. godine dodijeljeno Kamerunu, ali je, zbog nestabilne političke situacije i nezavršenih stadiona u toj zemlji, CAF odlučio organizaciju turnira dodijeliti Egiptu.

Izvršni odbor CAF-a na sjednici u Dakaru izabrao je Egipat sa 16 glasova za i jedan protiv, a dobio je više glasova od Južnoafričke Republike, koja je također bila kandidat za organizaciju.

Ovogodišnji Afrički kup nacija će ući u historiju kao prvi koji će se igrati ljeti jer se do sada igrao u januaru, te prvi sa 24 umjesto dosadašnjih 16 reprezentacija.

Planirano je da se prvenstvo igra na osam stadiona u pet egipatskih gradova, Alexandriji, Ismailiju, Port Saidu, Suezu i Kairu.

Inače, ovo će biti 32. Afrički kup nacija, a igrat će se od 15. juna do 13. jula.

Afrički kup nacija je međunarodno nogometno takmičenje nacionalnih nogometnih ekipa članica CAF-a za određivanje kontinentalnog prvaka Afrike. Prvenstvo je prvi put održano 1957. a od 1968. godine turnir se održava svake dvije godine.

Egipat je najuspješnija nacija u historiji Kupa, osvojivši turnir rekordnih sedam puta (uključujući i period kada je Egipat bio poznat kao Ujedinjena Arapska Republika između 1958. i 1961. godine). Kamerun je šampionsku titulu osvojio pet puta, dok je Gana sa četiri naslova prvaka treća nacija po uspješnosti.

Slični članci

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije izdvojeno.ba.