AFERA SMS: Kaznena prijava protiv potpredsjednika Sabora

Prema medijskim navodima, Brkić je bio ispitan u svojstvu osumnjičenika jer je presretao računalnu poštu bivše supruge.

Hrvatska policija je u ponedjeljak, ne otkrivajući identitete, izvijestila da je podnijela kaznenu prijavu zbog kaznenih djela “protiv računalnih sustava, programa i podataka na štetu više osoba” protiv zamjenika predsjednika HDZ-a i potpredsjednika Sabora Milijana Brkića i njegova brata te dvojice osumnjičenika iz ‘afere SMS’ Franje Varge i Blaža Curića, prenosi agencija Hina.

U policijskom priopćenju stoji da su službenici Policijskog nacionalnog ureda za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta iz Osijeka dovršili “kriminalističko istraživanje nad četvoricom hrvatskih državljana i to starosti 37, 49, 50 i 50 godina te su 15. travnja 2019. u prijepodnevnim satima Općinskom državnom odvjetništvu u Osijeku, podnijeli kaznenu prijavu zbog osnovane sumnje da su počinili kaznena djela protiv računalnih sustava, programa i podataka na štetu više osoba”.

“Osnovano se sumnja da je jedan od osumnjičenih u dužem vremenskom periodu, na poticaj i uz pomaganje ostalih osumnjičenih, počinio više kaznenih djela neovlaštenog presretanja računalnih podataka kao i zlouporabu naprava te na taj način neovlašteno pristupao sadržajima korisničkih računa oštećenih osoba da bi potom te sadržaje učinio dostupnima drugim osumnjičenima.

Presretanje pošte bivše supruge

Osnovanost sumnje u ova kaznena djela, koja se progone po službenoj dužnosti, proistječe iz dokaznih radnji pretraga pokretnih stvari koje su provedene temeljem naloga Županijskog suda u Osijeku, a koje su obavljene u sklopu višemjesečnog kriminalističkog istraživanja koje je ranije provedeno u koordinaciji s USKOK-om”, stoji u policijskom priopćenju.

Prema medijskim navodima, Brkić je prošlog tjedna ispitan u svojstvu osumnjičenika jer je presretao računalnu poštu svoje bivše supruge, koristeći usluge bivšeg MUP-ovog informatičara Franje Varge optuženoga u ‘aferi SMS’.

Uz Brkića je, prema neslužbenim informacijama, osumnjičen i njegov brat Jozo, a do tih je saznanja policija navodno došla tijekom pretraga računala i dokumentacije izuzete u slučaju protiv Varge i bivšeg vozača ministra poljoprivrede i Brkićeva kuma Blaža Curića, koje Ured za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta (USKOK) u “aferi SMS” tereti zbog sprječavanja dokazivanja i pomaganja u tome nedjelu.

Karmen Brkić, bivša supruga zamjenika predsjednika HDZ-a Milijana Brkića, u ponedjeljak je putem odvjetnika poslala priopćenje javnosti u kojem ističe kako želi “demantirati neistinite i štetne medijske natpise”, nakon što je u medijima objavljeno da je Brkić osumnjičen jer je presretao računalnu poštu, odnosno računalne podatke, svoje bivše supruge.

“Ovim obraćanjem želim demantirati neistinite i štetne medijske natpise koje svojim netočnim navodima i optužbama nanose neizmjernu štetu kako bivšem suprugu tako i čitavoj našoj obitelji. Ovim obraćanjem, od lažnih navoda i javnog sramoćenja prvenstveno želim sačuvati i zaštititi svoju djecu.

Svjesna javnog djelovanja i rada bivšeg supruga, nemali broj puta sam svjedočila različitim političkim obračunima, iznošenju konstrukcija i podmetanjima koji su bili usmjereni na bivšeg supruga, no ovog puta su ovakva sramotna djelovanja i konstrukcije prevršile svaku mjeru dostojanstva i ljudskosti.

Državno odvjetništvo, inače, nedavno je objavilo da se Milijan Brkić ne dovodi u vezu s curenjem informacija vezanih za istragu o elitnoj prostituciji iz 2011. godine, slučaju u kojem je tjednik Nacional prošle godine objavio dokumente koji su, kako su navodili, pokazivali da je Brkić navodno napravio teško kazneno djelo jer je 2011. godine otkrio pripadnicima kriminalne skupine koja se bavila elitnom prostitucijom da su pod policijskom istragom te je tako bitno otežao i potkopao.

Brkić je tada bio zamjenik ravnatelja policije, a ministar unutarnjih poslova bio je Tomislav Karamarko, koji će kasnije postati predsjednik HDZ-a.

Tjednik je objavio taj članak u jeku ‘afere SMS’, u kojoj je uhićen Brkićev kum Blaž Curić, zbog sumnje da je bivšega MUP-ova informatičara Franju Vargu, koji je osumnjičen da je radio lažne SMS-ove korespondenciju za bivšeg čelnika NK Dinamo Zdravka Mamića, upozorio da je pod mjerama Ureda za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta (USKOK).

Varga je, kako su izvještavali tada mediji, osumnjičen da je lažirao poruke na mobilnom telefonu o komunikaciji bivšeg državnog tužitelja Dinka Cvitana i suca u procesu protiv Zdravka Mamića.

Izvor: Aljazeera

Slični članci

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije izdvojeno.ba.