KRITIČNO AEROZAGAĐENJE U SARAJEVU U 7 SATI: Zašto gradska vlast nije jutros zatvorila škole

I jutros je pojačana zagađenost zraka u centru Sarajeva, a parametri koje su u 7 sati pokazali aparati Američke ambasade u BiH iznosili su ogromnih 363 AQI. Dok je Indeks kvalitete zraka još tokom vikenda u večernjim satima bio “veoma nezdrav”, jutros nosi epitet “opasan”.

Ovaj stepen zagađenosti nosi sa sobom upozorenje prema kojem su moguće ozbiljne posljedice za cjelokupno stanovništvo.

Stručnjak za kvalitet zraka Martin Tais naveo je sinoć da u Sarajevu dominira povišena koncentracija prašine (PM10 i PM2.5).

“PM10 na stanicama Ilijaš i Ilidža je preko 400 miligrama u metru kubnom, a na Otoci je preko 300. Na stanici Bembaša su koncentracije PM10 u opadanju. Razlog je što je počeo da puše vjetar lokalni dolinom korita Miljacke, koji je čist i zato smanjuje zagađenost zraka. Zenica ima problem sa povećanim koncentracija SO2 i to je evidentno”, napisao je on na svom Facebook profilu.

Slični članci
Upozorenje: Ozbiljne posljedice moguće za cjelokupno stanovništvo! Tokom boravka vani treba izbjegavati bilo kakve napore.
Najugroženije kategorije stanovništva: trudnice, stare osobe i djeca, osobe s respiratornim i srčanim problemima, morale bi ostati u zatvorenom!

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije izdvojeno.ba.