A SADA NEŠTO NOVO: Pet tv voditeljica u SAD-u tužilo mrežu za diskriminaciju zbog dobi

Pet televizijskih voditeljica u Sjedinjenim Državama podiglo je u srijedu tužbu protiv svoje lokalne mreže New York 1 tvrdeći da ih se marginalizira za račun mlađih novinarki i muških kolega i upozoravajući na dugotrajnu diskriminaciju kojoj su na televiziji izložene starije žene.

U tužbi na 61 stranici podnesenoj na saveznom sudu na Manhattanu pet voditeljica u dobi od 40 do 61 godinu koje imaju između 11 i 27 godina radnog staža u kući, ocjenjuju da su bile izložene “očitoj marginalizaciji” Charter Communicationsa, kabelskog operatera koji je 2016. kupio tu mrežu koja ima velik ugled u newyorškom informativnom medijskom prostoru.

Voditeljice tvrde da je nakon dolaska novog vlasnika “njihova prisutnost na televiziji znatno smanjena” i da je “njihove reportažne emisije visoke gledanosti” dobio “veći broj mlađih žena i muškaraca koji imaju puno manje iskustva”.

Slični članci

Kažu da su se žalile upravi – u kojoj su uglavnom muškarci – i kadrovskoj službi koji su se prema njima “odnosili s prijezirom i otvoreno ih ignorirali” a nakon toga je diskriminacija bila još veća.

Pet žena koje su sve odreda dobitnice nagrada za postignuća u svojoj struci, traže odštetu s kamatama kojih se iznos ne navodi.

New York 1 je počeo raditi 1992. Najstarija tužiteljica Roma Torre ima 61 godinu, radi ondje od prvog dana i jedno je od najpoznatijih lica mreže.

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije izdvojeno.ba.