A ONAJ DO TEBE SKINE ČARAPE: Qantas testira najduži let na svijetu

Qantas će testirati mogu li putnici izdržati let od 19 sati u komadu

Najduži komercijalni putnički let na svijetu trenutačno je onaj Singapore Airlinesa kojem od zračne luke Newark u New Yorku do Singapura treba oko 18 sati i 45 minuta. Međutim, australski avioprijevoznik Qantas sada ima plan uvesti i izravnu putničku liniju koja bi bila prva s trajanjem dužim od 19 sati.

Ipak, prije nego što ukrcaju prve putnike na ovako dug let, u Qantasu su odlučili ispitati kako će tako dugo putovanje utjecati na zdravlje i dobrobit njihovih putnika. Iz tog su razloga osmislili test – na tri će pokusna leta zrakoplova Boeing 787-9 Dreamliner od New Yorka i Londona do Sydneya prevoziti svoje zaposlenike.

Pritom će im znanstvenici sa sveučilišta Monash u Melbourneu mjeriti moždane valove, bilježiti podatke o njihovoj budnosti, te im mjeriti razinu melatonina, hormona odgovornog za reguliranje ciklusa spavanja, prije, tijekom i nakon leta.

Pokusni kunići

Na tri ovakva pokusna leta, planirana za oktobar, novembar i decembar, bit će smješteno po 40 putnika koji će poslužiti kao ispitanici u ovoj studiji.

Slični članci

Jednom kada (ili bolje rečeno ako) se pokaže da ovakav način putovanja nema značajan utjecaj na zdravlje, Qantas planira u redovno poslovanje do 2022. ili 2023. godine uvesti nekoliko linija s neprekidnim letovima u trajanju preko 19 sati. Primarno će to biti linije koje će povezivati New York i London sa Sydneyem, Melbouneom i Brisbaneom.

Izravni letovi na ovako dugim relacijama bit će skuplji od onih s presjedanjem u Dubaiju ili Singapuru, te će biti primarno namijenjeni poslovnim ljudima koji su spremni platiti više kako ne bi izgubili dodatno vrijeme čekajući na sljedeći let.

Znanstvenu studiju o utjecaju 19-satnog putovanja na ljude sufinancira i australska vlada. Izvor: Bug

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije izdvojeno.ba.