A OD 14. JANUARA U GENERALNI: Štrajk upozorenja Sindikata doktora medicine i stomatologije USK

Sindikat doktora medicine i stomatologije Unsko-sanskog kantona (USK) počeo je sa štrajkovima upozorenja, a ukoliko se ne udovolji njihovim zahtjevima, 14. januara stupit će u generalni štrajk.

Predstavnici Sindikata istakli su da je razlog za štrajk upozorenja i eventualne dalje aktivnosti nepoštivanje Kolektivnog ugovora.

-Radi se o takozvanom koeficijentu složenosti poslova koji se pri obračunu plata množi sa brojem radnih sati i cijenom satnice. Po kolektivnom ugovoru prvo njegovo povećanje je bilo predviđeno i ispoštovano 1. februara ove godine. Za drugo povećanje datumska odrednica je bila 1. novembar, međutim u Kantonalnoj bolnici ‘Dr. Irfan Ljubijankić’ i još nekoliko zdravstvenih ustanova u USK, pri obračunu plate za novembar nije ukalkulisan taj novi koeficijent. Zato smo i odlučili da krenemo sa štrajkovima upozorenja svakog dana u vrijeme pauze, kako ne bi ispaštali naši pacijenti – rekao je predsjednik Sindikata ljekara u Kantonalnoj bolnici “Dr. Irfan Ljubijankić“ Amir Rekić.

Predsjednik Sindikata doktora medicine i stomatologije USK Nedim Kurtagić istakao je kako bolest ne poznaje smjenu vlasti, te da doktori samo traže poštivanje zakonskih odredbi.

Slični članci

-Institucije ne moraju poštovati nas, ali moraju zakon. Kako mi u kontinuitetu radimo svoj posao, neka tako rade i političari. Zaista smo imali mnogo strpljenja, međutim ono je s razlogom pri kraju. Ne tražimo ništa nerealno i megalomanski, nego ono što je dogovoreno ili jednostavno samo poštivanje zakonskih odredbi – dodao je Kurtagić.

Predstavnici Sindikata ustvrdili su i da su ustanove koje ne poštuju Kolektivni ugovor, odnosno povećanje plate zapravo one ustanove koje su u posljednje vrijeme izvršile zapošljavanje velikog broja nemedicinskog osoblja.

-Došli smo do podatka kako su u posljednjih godinu dana u Kantonalnoj bolnici ‘Dr. Irfan Ljubijankić’ zaposlena samo tri ili četiri ljekara, a sve ostalo je nemedicinsko osoblje, iako je bio moratorij na zapošljavanje tog osoblja – naveo je predsjednik Sindikata ljekara u Kantonalnoj bolnici “Dr. Irfan Ljubijankić“  Amir Rekić.

Svakodnevni štrajkovi upozorenja bit će održavani u vrijeme pauze. U slučaju da se ne udovolji zahtjevima članova Sindikata, generalni štrajk je najavljen za ponedjeljak, 14. januar.

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije izdvojeno.ba.