A GDJE SMO TEK MI: Hrvatska zbog ratne štete izgubila 15 godina ekonomskog razvoja

U usporedbi ratne štete u Domovinskom ratu sa najskupljim elementarnim nepogodama modernog doba, s cunamijem i potresom u Japanu 2011. godine, kada je ta šteta utjecala na 8 posto BDP-a Japana, ratna šteta u Republici Hrvatskoj iznosila je 160 posto prijeratnog BDP-a

Na sjednici Vlade Republike Hrvatske izneseni su podaci o ratnoj šteti nastaloj tokom agresije na Hrvatsku u Domovinskom ratu koji pokazuju da je Hrvatska iz vlastitog budžeta do sada financirala obnovu i izgradnju deset Šibenika, javlja Anadolu Agency (AA).

U program provedbe obnove do sada Republika Hrvatska uložila je oko 3 milijarde eura, istaknuo je hrvatski premijer Andrej Plenković.

“Hrvatska je sama, bez pomoći međunarodnih financijskih institucija, obnovila ili izgradila 156.000 kuća i stanova, što je kao da smo izgradili i obnovili deset Šibenika”, kazao je Plenković.

Plenković je istaknuo kako ova ulaganja treba kontekstualizirati s obzirom na ekonomski rast i na hvatanje koraka sa zemljama srednje i istočne Europe te razvijenim članicama Europske unije.

Vlada je pripremila uredbu o kriterijima za bodovanje prijava za stambeno zbrinjavanje, s obzirom da je 2/3 teritorija Hrvatske obuhvaćeno programom o stambenom zbrinjavanju na potpomognutom području.

Državni tajnik u Središnjem uredu za stambeno zbrinjavanje Nikola Mažar je kazao kako je ratna šteta u Hrvatskoj takvih razmjera da se posljedice osjećaju i danas.

Prema izvješću Državne komisije za procjenu ratne štete iz 1999. godine, izravna ratna šteta iznosi 236,4 milijarde kuna ili 37,1 milijarde dolara. Uništeno je 15 posto ukupnog stambenog fonda, a od ukupnog broja od 1,4 miliona stanova, uništeno je 217.000 stanova, dok je oko 50.000 kuća razrušeno. Sve je to utjecalo na 1,4 miliona stanovnika.

U usporedbi ratne štete u Domovinskom ratu sa najskupljim elementarnim nepogodama modernog doba, s cunamijem i potresom u Japanu 2011. godine, kada je ta šteta utjecala na 8 posto BDP-a Japana, ratna šteta u Republici Hrvatskoj iznosila je 160 posto BDP-a prijeratnog BDP-a, kazao je Madžar.

Ratne štete bile su tolike da se hrvatski BDP tek 2004. godine vratio na predratnu 1990. godinu i zbog toga je Hrvatska izgubila 15 godina gospodarskog razvoja, kazao je Madžar.

Republika Hrvatska je po posebnim propisima darovala 10.164 stambene jedinice obiteljima hrvatskih branitelja i onima koji su stanovali u zauzetoj imovini, u vrijednosti od 380 miliona eura.

Slični članci

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije izdvojeno.ba.