A BI LI SE TAKO PONAŠAO DA IZ SVOG DŽEPA PRAVI: Besprizorno pojašnjenje Hubijara kako je spiskao duplo više našeg novca za kiosk TZ

To što je ranijim planom bilo predviđena okvirna cijena troškova za montažne objekte Turističke zajednice, ne znači da direktor Hubijar nije bio dužan da se domaćinski ponaša pri provedbi tendera. Tužilaštvo mora pokrenuti istragu i to i protiv Muzura koji je ranije ovo osmislio i protiv Hubijara koji je plan proveo u djelo

Midhat Hubijar, sada već smijenjeni direktor Turističke zajednice, reagovao je nakon što je objavljen tekst da je ta institucija za montažni objekt u centru Sarajeva potrošila 250.000 KM. Hubijar se oglasio s ciljem pojašnjenja takve odluke, kazavši da je kao direktor samo ispoštovao plan javnih nabavki i planirani budžet za tu stavku:

U martu 2018. godine, Turističko vijeće zajedno s tadašnjim predsjednikom Nerminom Muzurom usvojilo je ‘Plan javnih nabavki koji je usklađen s finansijskim planom u kojem se za projekt izgradnje turističkog infopulta planira izdvojiti 250.000 KM bez PDV-a, odnosno 292.500 KM sa PDV-om.

Na osnovu svega navedenog te u skladu s prethodno usvojenim Planom javnih nabavki u kojem je naveden iznos od 250.000 KM za turist infocentar na Baščaršiji pod nazivom ‘projektuj i izgradi’, finansijskim planom za 2018. godinu, idejnim rješenjem na osnovu kojeg je izdata i urbanistička saglasnost, novoj upravi preostaje da pokrene postupak javne nabavke putem Otvorenog postupka, što je urađeno 24.10.2018. godine i dana 13.11.2018. godine donesi odluku o izboru najpovoljnijeg ponuđača koja je objavljena isti dan na web stranici TZKS i Vlade Kantona Sarajevo i od tada je dostupna javnosti. U odluci se između ostalog navodi da je na prijedlog Komisije za javne nabavke, koja je izvršila pregled i ocjenu ponude, upućena preporuka Predsjedniku TZKS za izbor najpovoljnijeg ponuđača, što uključuje i cijenu koja je u odnosu na sredstva predviđena u budžetu prethodne uprave niža za 35.000 KM”, ističe Hubijar u svojoj reakciji.

Slični članci

On dalje pojašnjava da ni na koji način nije bio uključen u izradu Plana javnih nabavki TZKS, finansijskog plana za 2018. godinu niti idejnog rješenja infopulta te da je, prema već usvojenom planu, morao provesti postupak javne nabave i odabrati najpovoljnijeg ponuđača u skladu s već izrađenim idejnim rješenjem.

Ovaj Hubijar Sarajlije smatra diletantima

Nije nam jasno da Midhat Hubijar, sada već smijenjeni direktor Turističke zajednice smatra građane Sarajeva toliko naivnim, da ne kažemo glupim. Ovdje je očito da se radi o velikoj krađi. To što je ranijim planom bilo predviđena okvirna cijena troškova za montažne objekte Turističke zajednice, ne znači da direktor Hubijar nije bio dužan da se domaćinski ponaša pri provedbi tendera. Ne vadi ga što je sve osmislio prethodnik mu Nermin Muzur. On, Hubijar, je proveo tender. Ko je ikad nešto pravio ili se samo malo raspitao, zna da je prihvaćena lopovska, bar duplo viša, cijena za nabavljeni objekat. A to ne bi moglo proći da nije bilo insajderskog pomagaća, talđije u pljački iz TZ KS.

Tužilaštvo je dužno, po službenoj dužnosti, pokrenuti istragu i otkriti i kazniti sve učesnike ove pljačke društvenog novca.

2 komentara
  1. Selmir Bandic je napisao:

    Neka Hubijar odgovori koliko je ponuda imao i po kojoj cijeni!?
    A ovakav kiosk sa svom opremom ukljucujuci i digitalne info panele kosta maksimalno 60.000 KM. – provjereno

  2. Selmir Bandic je napisao:

    Planom na koji se poziva Hubijar su bila planirana tri info pulta i planirani je okvirni iznos od 300.000 KM,
    za Ilidzu, aerodrom Sarajevo i Baščaršiju!

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije izdvojeno.ba.