60.000 SIRIJSKIH IZBJEGLICA JEDVA PREŽIVLJAVA U LIBANU: Neuslovni šatori, glad, teška zima

Prema podacima Agencije Ujedinjenih nacija za izbjeglice (UNHCR), krajem 2017. godine u Libanu je registrovano 997.000 sirijskih izbjeglica

Mahmut Geldi – Borba za opstanak oko 60.000 sirijskih izbjeglica, smještenih u šatorima u kampu na periferiji pograničnog libanskog grada Arsal, postala je teža u zimskim danima, ali i zbog činjenice da humanitarna pomoć ne stiže kao prethodnih godina, piše Anadolu Agency (AA).

Teški zimski uslovi u Libanu paralizirali su živote sirijskih izbjeglica, koji su bježeći od rata u zemlji završili u šatorima u ovom gradu.

Basil Haciri, načelnik opštine Arsal, izjavio je za AA da je na tom planinskom području, u blizini granice sa Sirijom, prije 2011. godine, živjelo oko 40.000 stanovnika.

Podsjetio je da je broj izbjeglica znao dosezati i 120.000. Haciri je pojasnio da je bilo nemoguće opskrbiti sve osobe koje su se nalazile na tom području jer su, pored toga, ranije imali probleme i s pomoći lokalnom stanovništvu.

Zbog toga je, kako je kazao, veliki broj osoba napustio područje. Trenutno je u kampu u Arsalu smješteno oko 60.000 sirijskih izbjeglica.

Izbjeglice, prema Hacirijevim riječima, žive u 126 šatora i uz humanitarnu pomoć Ujedinjenih nacija (UN) i međunarodnih humanitarnih organizacija.

Međutim, u posljednje vrijeme izbjeglicama na tom području ne dolazi dovoljno te pomoći. Pored nedovoljne humanitarne pomoći, život sirijskih izbjeglica u tom dijelu Libana, otežavaju i teški zimski uslovi.

Zima je nepodnošljiva i zbog neuslovnih šatora, većinom napravljenih od najlona i tkanine.

Načelnik Arsala posjetio je kamp tokom udara oluje “Norma” i uvjerio se u loše uslove u kojima žive sirijske izbjeglice.

“Sirijske izbjeglice u šatorskom naselju nemaju čak ni osnovne potrepštine za život, hranu kao ni mogućnost da se ugriju u ovim zimskim danima. Vidjeli smo šatore u koje ulazi i izlazi voda i ljude koji očajnički čekaju u njima”, pojasnio je Haciri.

Poručio je da sirijske izbjeglice nisu samo odgovornost Libana nego cijele međunarodne zajednice. Pozvao je cijeli svijet da pomognu izbjeglicama koje su spas od rata pronašle u ovoj zemlji.

Haciri smatra da nije lako pružiti odgovarajući pomoć ljudima u mjestu u kojem je nekada živjelo 40.000, a sada 100.000 ljudi.

“Život je puno teži u zimskim danima. Ni šatori, koji se koriste već sedam godina, nisu od neke pomoći. Danas imamo više potrebe za pomoći nego 2011. godine, kada je počeo rat u Siriji”, naglasio je Haciri.

Podsjetio je i da su prošle godine u izbjegličkom kampu u Arsalu imali i smrtne slučajeve, od posljedica smrzavanja. Međutim, ove godine nije bilo takvih slučajeva.

U šatorima, izjavio je Haciri, izbjeglice koriste peć ili električne grijalice što dovodi i do požara. U požaru prošle godine smrtno je stradalo osam osoba.

Prema podacima Agencije Ujedinjenih nacija za izbjeglice (UNHCR), krajem 2017. godine u Libanu je registrovano 997.000 sirijskih izbjeglica.

Grad Arsal, koji se nalazi 125 kilometara sjeveroistočno od Bejruta, predstavljao je mjesto čestih borbi između sirijskih oružanih grupa, Hezbollaha i libanske vojske.

Slični članci

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije izdvojeno.ba.