482. GODIŠNJICA: Gazi Husrev-begove medresa je najstarija odgojno-obrazovna institucija u BiH

Svečanom akademijom u prisustvu brojnih zvaničnika IZ u BiH, profesora i učenika obilježene su 482 godine rada Gazi Husrev-begove medrese, najstarije odgojno-obrazovne institucije u BiH.

Na akademiji su, između ostalog, dodijeljena posebna priznanja za afirmaciju te odgojno-obrazovne ustanove njenim svršenicima: Džemalu Salihspahiću, bivšem direktoru Gazi Husrev-begove medrese, i prof. dr. Fahiri Fejzić-Čengić, redovnoj profesorici na Fakultetu političkih nauka u Sarajevu, kao i brojna druga priznanja i zahvalnice.

Nakon svečane akademije, održana je i sjednica Nastavničkog vijeća.

Kako je ranije istakao direktor ove ustanove, hafiz Mensur ef. Malkić, medresa je odgojno-obrazovna institucija u okviru IZ koja je kroz svoj rad iznjedrila mnogobrojne učenjake, profesore i imame.

Medresa je i tokom ratnih godina iznjedrila četiri generacije te time pokazala da ni rat nije mogao zaustaviti želju za stjecanjem znanja i učenjem.

Program svečane akademije otvorio je Mensur Malkić, koji je kazao kako je na današnji dan ponosan.

– 440 učenika pohađa ovu medresu, od čega su tri hafiza i tri hafize – kazao je on.

Pohvalio je i istakao uspjehe učenika ove škole koji su postigli zapažene rezultate, a predstavljali su i BiH na svjetskom debatnom takmičenju u Zagrebu.

Trenutno je škola u fazi obnove muškog internata i učionica, a ženska medresa dobila je sve dozvole za rekonstrukciju te se čeka potencijalni investitor.

– Zahvaljujemo svima koji podržavaju rad ove ustanove, prvenstveno njenom osnivaču IZ i reisu Kavazoviću – rekao je Malkić.

Historijat

Sarajevska Gazi Husrev-begova medresa postoji 482 godine i jedina je škola u Bosni i Hercegovini koja kontinuirano radi duže od 470 godina. Osnovana je 26. redžeba 943. hidžretske godine, odnosno 8. januara 1537. godine. Osnivač je Gazi Husrev-beg, unuk sultana Bajezida II, vakif koji je podizao džamije i tekije, imarete i musafirhane, mostove i hanove, hamame, česme i šadrvane, škole i biblioteke, a sva svoja dobra u Bosni, Slavoniji, Dalmaciji i Grčkoj ostavio je za dobrobit naroda.

Medresa će prvotno nositi naziv “Seldžukijja“, a kasnije će u narodu biti poznata kao Kuršumlija (radi krova presvučenog olovnim omotačem). Odlukom Ulema medžlisa i Vakufsko-mearifskog saborskog odbora od 22. decembra 1921. godine, Kuršumlija i Hanikah su ujedinjeni u jednu instituciju koja je nazvana Gazi Husrev-begova medresa.

Zgrada Gazi Husrev-begove medrese osmišljena je kao polivalentan i reprezentativan objekat u kome je centralno mjesto dato prostoru za nastavu (dershana), a nizovima krilnih prostorija namijenjen je rezidencijalni karakter. Odlukom osnivača, Medresa je smještena u samo srce sarajevske čaršije.

Slični članci

Uživajući visoke standarde i marljivo radeći, učenici Gazi Husrev-begove medrese stizali su do uglednih zvanja i visokih položaja. Bivali su kadije, kadiaskeri, šejhu-l-islami, imami, muftije, reisu-l-uleme, profesori, naučnici, akademici, gradonačelnici, diplomate, ministri, državnici….

Uprkos i poteškoćama s kojima se suočavala tokom historije duge skoro pet stoljeća, opstala je do danas i nastavlja biti jedna od najprestižnijih srednjih škola u Bosni i Hercegovini.

Direktor Gazi Husrev-begove medrese Mensur Malkić kazao je kako su ponosni jer Medresa neprestano radi skoro 500 godina. Napomenuo je da je bilo i starijih medresa koje su prestale s radom.

”Ona s pravom nosi jedan epitet ili naziv u našem narodu, ummul medaris – majka svih medresa“, rekao je Malkić. Dodao je da su nakon ove formirane Behram-begova medresa u Tuzli, Elči Ibrahim-pašina medresa u Travniku, Medresa “Osman ef. Redžović” u Visokom, medrese u Mostaru, Cazinu, Novom Pazaru i Zagrebu.

Nastava se izvodi na bosanskom jeziku, po planu i programu koji donosi Rijaset Islamske zajednice u BiH, a odobrava Ministarstvo obrazovanja i nauke Kantona Sarajevo. Svršenici medrese mogu nastaviti školovanje na bilo kojem fakultetu u Bosni i Hercegovini, ali i mnogim fakultetima u inostranstvu, naročito onim u islamskom svijetu. Također, učenici tokom školovanja uče engleski, njemački, latinski, arapski i turski jezik.

Medresu danas pohađa 486 učenika, a jedna od njih je i Belkis Oznur Koylu, čija se majka također školovala u ovoj ustanovi.

“Još od djetinjstva sam razmišljala samo o medresi, ni o jednoj drugoj školi“, kazala je Koylu, učenica četvrtog razreda.

Medresu je upisala iz želje da se pobliže upozna s islamom i po završetku učini majku ponosnom.

Pojasnila je kako je njen otac u Bosnu i Hercegovinu došao tokom rata (1992.-1995.) i da njena porodica sada živi u Zenici. U Sarajevo je došla kada se trebala upisati u Medresu.

Kazala je kako je živjeti u Sarajevu poseban osjećaj, jer doživljavate historiju na nevjerovatan način. Posebno joj se dopada izgled čaršije i kaldrme kojom prolazi svako jutro na putu od internata do škole.

Tarik Mujkić odlučio je slijediti stope roditelja i brata i školovati se u Gazi Husrev-begovoj medresi.

”Moji roditelji su se upoznali u Medresi. Ratna su generacija. Osjećam se veoma ponosno što sam učenik ove medrese, što stičem mnoga znanja od svih profesora iz raznih predmeta“, rekao je Mujkić.

Povodom obilježavanja 482. godine kontinuiranog rada Medrese, danas će u Sarajevu biti održana centralna svečanost, na kojoj je će biti dodijeljena posebna priznanja za afirmaciju te odgojno-obrazovne ustanove.

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije izdvojeno.ba.