BILL GATES O ODGOJU DJECE: Koristili smo se modelom iz sedamdesetih “Ljubav i logika”

Nijedno naše dijete nije imalo mobitel dok nisu imali 14 godina i odlazili su u crkvu sa roditeljima

Na pitanje kako su supruga i on odgajali svoju djecu, Bill Gates je rekao da su dosta razmišljali o modelu koji su koristili za podizanje svoje troje djece, koji sada imaju 15, 18 i 22 godine. Kaže da su slijedili model iz sedamdesetih, zvan ‘Ljubav i logika’. Riječ je o formuli koju je stvorila grupa trojice muškaraca – psihologu, psihijatru i bivšem odgojnom djelatniku. Temeljna ideja njihove filozofije usredotočena je na to da se izbjegava emocionalna kontrola, što smanjuje emocionalne reakcije, kao što su vikanje ili opominjanje.

‘Jedna od najvećih prednosti primjene ljubavi i logike je da nam pomaže da naučimo kako obuzdati naše emocije, ali i jezik’, napisao je pokretač metode Charles Fay u svojem blogu.

Gates priznaje da ipak nisu bili dosljedni u provođenju pristupa.

‘Možete li se riješiti emocija? Ne možete to učiniti’, rekao je.

Model ‘Ljubav i logika’ također naglašava važnost ne nagrađivanja djeca materijalnim stvarima, nego umjesto toga bezuvjetnom ljubavlju i divljenjem prema djeci zbog toga tko su oni, a ne onoga što postižu ili ne postižu (primjerice, loše ocjene).

Slični članci

‘Mnogi izuzetno uspješni ljudi borili su se s ocjenama kao djeca’, napisao je Fay. ‘Ono što je najvažnije jest da naša djeca razvijaju dobar karakter, znatiželju i vještine rješavanja problema‘.

Model je pomalo sličan sokratskoj metodi, jer gura roditelje da se usredotoče na postavljanje pitanja o svojoj djeci i navodi ih da razmišljaju o tome kako riješiti vlastite probleme, umjesto da im daju odgovore.

Gates kaže da je metoda ‘Ljubav i logika’ daleko od načina kojim su njega odgajali, ali je oduvijek znao da želi drugačije raditi s vlastitom djecom.

Ova metoda nije bila jedini način postavljanja granica dok su djeca odrastala. Nijedno nije imalo mobitel dok nisu imali 14 godina i odlazili su u crkvu sa roditeljima. No svako će Gatesovo dijete dobiti oko 10 milijuna dolara kao nasljedstvo, što je samo dio njegove neto vrijednosti od oko 90 milijardi dolara.

‘Želimo postići ravnotežu u kojoj imamo slobodu da učine bilo što, ali ne i dati im mnogo novaca, kako bi mogli samo izlaziti i ništa ne raditi’, rekao je Gates, prenosi Business Insider.

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije izdvojeno.ba.